Nieuwsbrief Landschap Horst aan de Maas

Herinrichting Groote Molenbeek

Vanuit de Maasgaard-projecten wordt hard gewerkt aan de herinrichting van de Groote Molenbeek vanaf Het Parkhotel tot aan Tienray. Helaas is er voor het eerste gedeelte te weinig ruimte om de beek te laten meanderen. Het wordt een prachtig beekdal met een slingerende beek, robuuste groenstroken met wandelroutes en een half verhard fietspad. Vrijwilligers van Landschap Horst aan de Maas hebben samen met de aannemer stukken grond in het beekdal uitgezocht die ingezaaid worden met een meerjarig bloemrijk bijenmengsel. Ook wordt op een ander gedeelte in augustus/september kwalitatief maaisel uit een ander beekdal aangebracht. Zo geven we de biodiversiteit een extra stimulans.Fietsers die straks de Aspergeroute fietsen zullen over het nieuwe pad geleid worden. Ook wandelaars gaan genieten van een prachtige KnopenLopen-verbinding tussen Horst en Tienray, onder de spoorlijn door en via de Lollebeek nu ook naar Castenray.

Ooijen-Wanssum werken en wandelroutes afgesloten

Nu het instroomgebied bij Broekhuizenvorst en Ooijen nagenoeg gereed is en de nieuwe brug er ligt, wordt begonnen met het uitgraven en herinrichten van de Oude Maasarm van Broekuizenvorst richting Meerlo en Blitterswijck. Dit betekent dat tot 31 december 2020 een aantal wandelroutes in dit gebied afgesloten zijn. Onze vrijwilligers hebben dan ook alle bewegwijzering van de gesloten routes weggehaald.Op dit kaartje is te zien welke routes nog wel te wandelen zijn. De fietsroute Oude Maasarm blijft open. Volg de bordjes en niet de route op de kaart, want door werkzaamheden zal de route nu en dan omgeleid worden. Voor actuele informatie kijk op onze website bij wandelen en/offietsen.

Inzaaien bloemenmengsels

Samen maken we onze gemeente weer een beetje fleuriger!Ben jij op zoek naar kachelhout dat je zelf mag zagen en wil je een mooie bijdrage leveren aan natuur- en landschapsbeheer? Op zaterdag 23 februari van 9.00 – 13.00 uur organiseren wij samen met IKL weer de hakhoutdag.
Landschap Horst aan de Maas en de gemeente stellen ook dit jaar weer bloemrijke mengsels ter beschikking om overhoeken en percelen in te zaaien. De gemeente zaait haar braakliggende percelen in en particuliere grotere percelen van minimaal 300 m
2 worden door Landschap Horst aan de Maas machinaal ingezaaid. U zorgt zelf voor het zaaiklaar maken van de grond.
Door het inzaaien van deze mengsels  leveren we samen een welkome voedselaanvulling voor alle insecten en  een aanzienlijke bijdrage aan het vergroten van de biodiversiteit.

• Wilt u een perceel, overhoek of akkerrand laten inzaaien of wilt u dit zelf inzaaien? Dan kunt u zich hiervoor aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.?subject=Bloemenmengsels" target="_blank" style="color: #1155cc;">info@landschaphorstaandemaas.nl. U kunt ook na telefonisch overleg zaad ophalen bij Ton Hoeijmakers (077-3982552), Louis van de Goor (0774671990) of Peter Alards (06-30996231).
  • Er zijn verschillende zaadmengsels beschikbaar, afhankelijk van uw situatie en al of niet meerjarig gebruik. Voor machinale inzaai moet het perceel minimaal 300 m2 groot zijn en zorgt u zelf voor het zaaiklaar maken van de grond.

Af te halen op de gemeentewerf:

• Heeft u een perceel van circa 50 m2 dat u wilt inzaaien? Dan kunt u het beste kiezen voor het mengsel “fleurig perceel Horst a/d Maas” te verkrijgen op de gemeentewerfvanaf 11 mei op zaterdag van 12.00 uur tot 16.00 uur.
  • Wilt u een meerjarig mengsel voor bijen en vlinders voor maximaal 10 m2? Kies dan voor het vlindermengsel Horst eveneens te verkrijgen op de gemeentewerf vanaf 11 mei op zaterdag van 12.00 uur tot 16.00 uur.

Omdat we de mengsels voor zoveel mogelijk burgers beschikbaar willen stellen, kunt u maar voor 1 optie kiezen.

Jonge vogeltjes kijken op 24 april

Beste jongens en meisjes, hebben jullie wel eens jonge vogeltjes gezien? Vogelwerkgroep ’t Hökske heeft in de bossen bij Toverland ruim 70 nestkasten. Deze worden regelmatig gecontroleerd. Op woensdag 24 april gaan wij weer op stap voor een controleronde van de nestkasten.Graag nodigen wij de jeugd van klein tot groot uit om met ons mee te gaan en eitjes en kleine jonge vogeltjes van dichtbij te bekijken. Dit kunnen verschillende soorten zijn, zoals de koolmees maar ook misschien de boomklever.We vertrekken voor deze ronde om 9.30 uur op de parkeerplaats aan de Graskuilenweg, deze ligt tegenover De Schatberg. De rondgang zal ongeveer één tot anderhalf uur duren. Deelname is gratis en ouders mogen natuurlijk ook mee.Mochten er nog vragen zijn, stuur dan een Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken." target="_blank" style="color: #1155cc;">e-mail. Meer weten over onze vogelwerkgroep? Kijk dan opwww.vogelwerkgroephokske.nl

Nieuwe Landschapsambassadeurs

Met een succesvolle velddag is de 4e cursus Landschapsambassadeur afgesloten. Na vier cursusavonden was zaterdag 13 april de velddag waar we alles met eigen ogen te zien kregen.

Met  de bus werd een route door onze gemeente  gereden om de cursisten onderweg tekst en uitleg te geven over natuur en landschap, cultuurhistorie en economische bedrijvigheid. Veel bijzondere plekken werden aangedaan via een flitsbezoek of korte wandeling. Inmiddels kent Horst aan de Maas 90 landschapsambassadeurs die via een jaarlijkse terugkomdag op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen.

Rabo-bomen geplant in alle kernen

Ter gelegenheid van de opening van het nieuwe kantoor in Venray, heeft Rabobank Horst/Venray voor elke kern een honingboom beschikbaar gesteld. Landschap Horst aan de Maas verzorgde de voorbereiding en distributie van alle bomen. Op de foto wordt de boom in Griendtsveen geplant.