Motivatie Pluim Horst aan de Maas

Waarom Tom van Bekkum?

Tom,  geboren op 20 oktober 1987, is een persoon met vele kanten: een sociale, een muzikale, een technische en een sportieve.

Als kind was Tom al een zeer actief baasje. Hij kon nog maar amper lopen of de meubels en schilderijen in huize van Bekkum waren niet meer veilig voor hem.

Dus werd er maar snel een klimrek voor in de tuin gekocht. Zijn voorliefde voor techniek vond hier zijn oorsprong.

Zoals zoveel kinderen kwam Tom reeds op de lagere school in aanraking met het verschijnsel jeugdkampen. Dit boeide hem zó, dat waarschijnlijk hier ook zijn interesse is ontstaan voor zijn latere maatschappelijke betrokkenheid.

Op de middelbare school moest hij op enig moment een beroepskeuze maken.

Graag had hij voor de opleiding tot jongerenwerker gekozen, maar de vooruitzichten op werk waren helaas niet zo goed en dit heeft hem toen doen besluiten om de richting van zijn Opa op te gaan, namelijk houtbewerking en bouwkunde.

Tom werd ouder en steeds vaker gevraagd voor het vrijwilligerswerk.

Zo kwam hij tot het besluit zich in zijn vrije tijd bezig te gaan houden met zijn interesse in het werken met kinderen.

En met techniek, zijn inzicht en aanpak is hij een graag gezien persoon voor veel verenigingen en stichtingen, wij noemen er een paar:

• OLS: ieder vrij uurtje, maar ook veel verlofdagen.
  • Grubbenvorster Revue: techniek en rekwisieten gebouwd, gechargeerd, iedere repetitie van begin tot het einde deelgenomen om attributen aan te reiken en te zorgen dat alles weer terug op zijn plek kwam.
  • Kloëte Kook: kartrekker en wagenbouwer.
  • Bloemencommissie: ophangen van bloembakken aan de lantaarnpalen.
  • St. Gewoën Grubbevors: lid van Gewoën Techniek en altijd aanwezig bij het opbouwen en afbreken van activiteiten.
  • Caldenbroich Music Night: opbouwen en afbreken van activiteiten, en bij de volgende editie wordt hij technisch coördinator.
  • Aspargos: lid van de activiteitencommissie en al meer dan tien jaar leider bij de jeugdkampen.
  • Harmonie St. Joseph: mede-organisator en deelnemer van jeugdkampen.

We kunnen wel zeggen, er doet niemand vergeefs een beroep op Tom.

Het fenomeen * op kamp gaan *  maakt iets bijzonders in hem los.

Hij krijgt kijk op kinderen, hoe ze te motiveren, en krijgt belangstelling voor de aanpak van wat in de ogen van veel mensen de ”lastige” gevallen zijn.

Na veel zoeken komt hij terecht bij de Stichting Zomerkampen Breda die jaarlijks 3 weken kampen organiseren voor 3 leeftijdsgroepen, van kleintjes in gebouwen tot tienerkampen op de fiets.

De eerste twee weken kunnen alle kinderen terecht, maar de derde week is gereserveerd voor kinderen die het moeilijk hebben: vaak uit instituten, gezinnen waar misbruik op allerlei manieren voorkomt, kinderen met vormen van autisme, adhd, e.d.

Daar werkt hij, natuurlijk inclusief opbouw en afbreken,  sinds zijn 18e zo’n 4 weken per jaar.

Eigenlijk levert hij daar, sinds hij werkt,  zijn vakantie voor in en behoort hij inmiddels tot de vaste staf van die kampen.

En dan heeft hij tijd nog voor muziek en sport:

Zo werd hij al heel jong lid van de drumband van Harmonie St. Joseph, helaas door drukte geen actief lid meer, is hij spelend lid van Kloëte Kook en lid van volleybalclub Aspargos.

Tom kan geen nee zeggen, behalve die keer op zondagmorgen dat zijn moeder hem vroeg naar huis te komen en hij vroeg, waarom?

Ze zei dat hij van een volleybalvriend rozen kreeg in het programma Wekkerradio op Radio Reindonk als waardering voor al het werk dat hij doet.

Hij zei: “Hier kom ik niet voor, die geven ze maar aan iemand die ze verdient”.

Namens:

Voorzitter:  dhr. Ruud Meijers